Anton Vroom

Anton is in 1949 geboren en  bracht het grootste deel van zijn jeugd door in Katwijk aan Zee. Na de middelbare school deed hij de opleiding tot instrumentmaker in Leiden. Al snel vond hij werk als research medewerker bij Philips in Alkmaar. Hoewel aanvankelijk als fijn mechanicus, maakte zijn belangstelling voor elektronica dat hij ook in deze richting ging studeren. In 1971 slaagde hij  voor zijn  examen zendamateur en onder de roepnaam PA0AVS  werd hij een actief en bekend zendamateur. Met al deze kennis vond Anton werk in de medische sector, met name in de Röntgen techniek.  Volgde later de  opleiding tot versnellertechnicus in Buc (Fr) en werd stralingsdeskundige aan de HTS  in Rotterdam. Hij werkte tot 1990 als ambulant technisch specialist in de radiotherapie.

Als kind uit een muzikale familie speelde hij al jong klarinet en later saxofoon en dwarsfluit. Speelde actief in diverse harmonie en fanfare orkesten. Hij deed mee in een Tiroler- en boeren kapel. Formeerde de dixieland formatie “The Flathat Dixiemen” en speelde ten slotte vele jaren altsax in de Blue Line Bigband. Naast het bespelen van diverse instrumenten raakte hij ook geïnteresseerd in de techniek van blaasinstrumenten.

In 1982 richtte hij Vroom Blaasinstrumenten op en vestigde zich in Zeist. Volgde veel opleidingen op dit gebied. In die periode repareerde hij verschillende blaasinstrumenten. Op een goed moment kwam hij in contact met Henny de Klerk, een vermaard kopstukkenbouwer. Hij leerde van hem het bouwen van dwarsfluiten en kopstukken. Nu was hij steeds van mening dat vaardigheden voor ieder vak onmisbaar zijn en zo ging hij 1997 naar Schoonhoven. In 2000 deed hij met goed gevolg examen en verwierf hij zijn meesterteken als gediplomeerd goudsmid. Naast het repareren en bouwen van dwarsfluiten en kopstukken, geeft hij ook workshops goudsmeden.

In 2013 was hij te gast bij Het Klokhuis, een leuk fragment vind je hier onder;

Sinds 1996 bouwt Anton kopstukken volgens het Cooper model. Later werden hieraan ergonomische kopstukken toegevoegd die het “7 model” worden genoemd. Recente vinding is het “Reso-Thone” rechtuitspelende kopstuk.