Clarike Waszink met het 7 model kopstuk.

Jarenlang zijn fluitbouwers op zoek geweest naar oplossingen voor mensen die, om welke reden ook, het dwarsfluit spelen op de traditionele manier, als lastig of hinderlijk ervaren. Vele oplossingen zijn de revue gepasseerd. Te denken valt aan het zwanenhals model, het 180 graden gebogen kop (speciaal voor kinderen), het 90 graden gebogen kopstuk en het 110 graden gebogen kopstuk, beter bekend als het 7 model kopstuk.  Steeds werden bij deze kopstukken de akoestische eigenschappen van de dwarsfluit niet verlaten, het kopstuk wordt nog steeds dwars op de buis aangeblazen.

Voorbeeld van een gebogen kopstuk

Wel werd al snel duidelijk, dat door het aanbrengen van een bocht  in het kopstuk, de weerstand toeneemt, met als gevolg een onvermijdelijk verlies aan klankkleur. Verder  blijkt dat ook het stabiel bespelen soms een probleem is. Er moesten dus aanpassingen aan de fluit worden gedaan in de vorm van een  haantje links, duimsteun rechts en/of een draagkoord.

Zou een rechtuit spelend kopstuk niet een veel betere optie zijn ?

In 2009 ging Anton al op zoek naar het rechtuitspelende kopstuk, dus zonder bochten en/of andere aanpassingen. Tientallen oplossingen werden gebouwd en getest en verdwenen net zo snel weer in de prullenbak. Toch was Anton ervan overtuigd dat het moest bestaan. Op een Amerikaanse site ontdekte hij het ontwerp dat door Karl Guenther in 1891 al gepatenteerd was. Het idee om de enkele resonator van een normaal kopstuk in twee resonators op te delen leek de oplossing. Natuurlijk ging Anton  hier meteen mee aan de slag en hij bouwde dit kopstuk. Het resultaat was bedroevend, het speelde “van geen meter”.

Waarom dit niet werkte was vooralsnog een raadsel, immers het idee leek heel bruikbaar. In augustus 2017 kwam plotseling de doorbraak. Kennelijk waren fluitbouwers al die jaren op de verkeerde gedachte blijven hangen. In oktober 2017 werd het patent aangevraagd en nu, bijna een jaar later is het kopstuk beschikbaar gekomen en wordt het getest.

Natuurlijk vereist het “rechtuit” spelen een hele andere benadering. Immers de kop kan niet gedraaid worden zoals bij een “normale” dwarsfluit. Om dit op te lossen zijn er Reso-Thone kopstukken leverbaar in verschilden aanblaashoeken. Zo zijn er blaashoeken van 0, 10, 20 en 30 graden beschikbaar maar ook tussenliggende hoeken zijn denkbaar. Een Reso-Thone kopstuk blijft ten alle tijden maatwerk. Zo is een draagkoord onontbeerlijk, hiermee komt het gewicht van het instrument niet op de rechterduim terecht. Tevens is een demontabel duimsteuntje voor de rechterduim ontwikkeld. De fluit blijft dus altijd in de standaard koffer passen. Maak eens een afspraak om u vrijblijvend te laten voorlichten !

 

Reso-Thone kopstuk, vergulde uitvoering

Elly met haar Reso-Thone kopstuk

Jalinde met haar Reso-Thone Rechtuitspelende kopstuk

Natuurlijk is de totstandkoming van dit kopstuk niet mogelijk geweest zonder de hulp van enthousiaste fluitspelers, goudsmeden en instrumentmakers. Mijn dank gaat dan ook uit naar een ieder, die actief of passief hieraan heeft bijgedragen;

Clarike Waszink, Elly van Dongen, Jalinde Borkent, Jurrien Wormgoor, Leo van Dorp, Lucie Arends, Marieke van Duren, Mirjam van Scheepen,  Rob Lokhorst, Ronald Vroom, Wim Markus.

ALLEMAAL HEEL ERG BEDANKT!